Alexandra Húsková Rôzne

Na cyklotrasách možno spoznávať historické aj prírodné krásy Záhoria i Podunajska

Nový knižný turistický sprievodca Najkrajšie cyklotrasy (Záhorie a Podunajsko) nadväzuje na vlani vydanú prvú tematickú knihu Najkrajšie cyklotrasy (Bratislava a okolie). V edícii Po Slovensku ich vydalo bratislavské vydavateľstvo DAJAMA.

Ilustračný obrázok k článku Na cyklotrasách možno spoznávať historické aj prírodné krásy Záhoria i Podunajska
Zdroj: TASR

„Prvou lastovičkou bola publikácia Najkrajšie cyklotrasy Bratislava a okolie. Dočkala sa veľkého medzinárodného ocenenia v prestížnej súťaži Tourmap 2015, ktorú vyhlasuje pražská centrála turizmu a cestovného ruchu, spomedzi vyše dvesto prihlásených sprievodcov z celého sveta získala prvé miesto. Tá koncepcia, systém písania, mapovanie cyklotrás je dobrá, preto sme sa rozhodli pokračovať. Regióny Záhorie a Podunajsko nadväzujú na región Bratislava,“ uviedol Daniel Kollár, ktorý spolu s Františkom Turanským knihu napísal.

Je štvrtá s cyklistickou tematikou a obsahuje 25 najkrajších značkovaných okruhových výletov po rovinách, nivách, terasách riek. Niektoré majú aj viac horský charakter v časti Malých Karpát a väčšinou sú vhodné aj pre peších turistov. Ich výber je najmä pre rekreačných cyklistov, ktorí chcú navštíviť a spoznávať prírodné krásy a kultúrno-historické objekty či vzácnejšie lokality.

Z prvých desiatich trás viaceré prechádzajú chránenou krajinnou oblasťou Záhorie. Podobné je to aj pri ďalších štyroch trasách, ktoré smerujú tiež do chránených Malých Karpat. Zvyšných jedenásť chodníkov má spoločného menovateľa – Podunajskú nížinu a vedú málo zvlneným povrchom.

Pri putovaní z Plaveckého Štvrtku Dolným Záhorím možno spoznať aj vojenské objekty malého opevnenia, ktorých sa zachovalo v dobrom stave vyše 100. Trasa slovensko-českým pohraničím z Holíča do lužných lesov umožňuje v tomto meste vidieť bývalé sídlo Habsburgovcov, poslednú budovu veterného mlyna na Slovensku z 19. storočia, objekt manufaktúry na výrobu slávnej holíčskej majoliky, kde je teraz Mestské múzeum.

Po trase v Kopčanoch je pozoruhodný barokový žrebčinec a kaplnka sv. Margity, ktorá patrí do zoznamu Európskeho kultúrneho dedičstva.

Iné zaujímavosti sú na chodníkoch okolo hradov Branč, Dobrá Voda a Červený Kameň. Ďalšie možno vidieť prejazdom Myjavskou pahorkatinou, Nitrianskou nivou, okolo Trnavy, cez Orešianske vŕšky, okolo vodnej nádrže Kráľová, k malodunajským vodným mlynom a termálnym kúpaliskám, Brezovskými kopanicami po stopách M. R. Štefánika či po Dunajskej cykloceste.

V knihe sú samozrejmosťou farebné fotografie, výrezy máp s priebehom trasy a praktické informácie, ktoré čitateľom pomôžu pri plánovaní individuálneho alebo rodinného výletu. Pri každej trase je uvedený výškový profil, vzdialenosti medzi prechádzajúcimi obcami, prevýšenia a náročnosť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM