Michaela Katonová Rôzne

Módny špeciál: Štyri generácie Bratislavčaniek o móde počas sviatkov jari

Zatiaľčo si v minulosti chlapci a muži chystali korbáče a napĺňali vedrá vodou, dievčatá vyťahovali tie najkrajšie kroje. V súčastnosti sa už len málo žien zamýšľa nad tým, čo si oblečú počas veľkonočných sviatkov.

Ilustračný obrázok k článku Módny špeciál: Štyri generácie Bratislavčaniek o móde počas sviatkov jari
Zdroj: Pinterest

Časy, keď si nevydaté dievčatá šetrili svoje najkrajšie sukne a lajblíky (krátka, zväčša zdobená vesta, pozn.red.), zapletali vrkoče a chystali farebné stuhy pre chlapcov na korbáče, sú už dávno preč. Opýtali sme sa niekoľkých generácií Bratislavčaniek, ako sa obliekajú počas Veľkej noci.

„Jar je moje obľúbené ročné obdobie a už za mlada som sa tešila na veľkonočné sviatky, zlatý dážď vo váze, farebné sukne, čo nám so sestrou šila mama,“ spomína 84-ročná Berta. „Na Veľkonočný Pondelok sme boli vždy nachystané už od rána. Najprv nás vyšibal starý otec, potom otec a brat. Do vlasov sme si uväzovali stuhy a keď som mala 17 rokov, mama mi dovolila dať si aj perlový náhrdelník a trochu rúžu.“

Na sviatky jari si s úsmevom spomína aj 65-ročná Anna. „Vo veľkom Baťovi (na rohu Hurbanovho námestia a Michalskej ulice) mi babka kúpila moje prvé klopkacie topánky. Parádili sme sa, chceli sme byť pekné pre šibačov. Dnes už je to iné.“ Jej dcéra súhlasne prikyvuje. „Absolútne sa nezamýšľam na tým, čo si dám na seba v tomto období. Skôr riešim Vianoce, ale keďže Veľkú noc trávime na chate, beriem len tepláky a hrubý sveter,“ hovorí 44-ročná Veronika.

„Cez Veľkú noc som u babky, ale mám na sebe džínsy a tričko, nič špeciálne,“ opisuje 13-ročná Naďa, ktorá si nevie ani predstaviť, že by v kroji sledovala z okna, či už idú šibači.

Prečítajte si aj: Módny špeciál: Nastal koniec extrémne obtiahnutých džínsov? Bratislavčanky si to nemyslia

Moderná doba so sebou priniesla aj nové tradície, a tak už mestské a často ani dedinské dievčatá nepociťujú potrebu vyobliekať sa na sviatky. Do módy sa však vracajú typické jarné odtiene, ktoré sa objavovali aj na výšivkách čepcov či stuhách.

Prestížny módny magazín Vogue radí vytiahnuť do ulíc v týchto dňoch pastelové tóny, kvetinové motívy, jemné doplnky a kde tu možno sveter so zajacom. Konzervatívny The Huffington Post vsádza na slaboružovú farbu, Elle zas dáva do popredia jednu z typických veľkonočných a súčasne jarných farieb – žltú.

Prečítajte si aj: Módny špeciál: Stylista radí rozjasniť ulice Bratislavy farbami

Foto ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM