Adriana Banásová Rôzne

Krásny výhľad, tiché a zelené prostredie - to všetko sa skrýva v turistike na Pajštún. Boli ste si zrúcaninu už pozrieť?

Pajštún leží v obci Borinka v okrese Malacky. Zrúcanina patrí medzi atraktívne výletné miesto nie len Bratislavčanov. V pekný slnečný deň sme sa počas predĺženého víkendu na malú turistiku vybrali aj my.

Ilustračný obrázok k článku Krásny výhľad, tiché a zelené prostredie - to všetko sa skrýva v turistike na Pajštún. Boli ste si zrúcaninu už pozrieť?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Zub času

Hrad Pajštún patril medzi pohraničné hrady, ktoré vznikali od 13. storočia na ochranu severozápadnej hranice Uhorska. Bol postavený na skalnom brale, ktoré poskytovalo dobrý výhľad na Záhorie. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1273.

Po tom, čo v roku 1619 zdedil hrad Pavol IV. Pálffy, prešiel hrad rozsiahlou prestavbou, ktorá bola vzhľadom na časté „návštevy“ tureckých oddielov nutná.

V polovici 18. stor. hrad vyhorel, no úplnou ruinou sa stal až v roku 1810, keď ho napoleonskí vojaci pravdepodobne z rozmaru vyhodili do povetria. Výbuch zničil celý horný hrad. Roku 1867 predali Pálffyovci zrúcaninu hradu rodine Károly, ktorá sa usadila v kaštieli v Stupave. Napokon v roku 1945 Károlyiovci svoj majetok opustili.

Cesta okolo Pajštúna za „necelý deň“

K vrcholu ruiny vedie viacero turistických ciest, no my sme si vybrali tú, ktorej mínusom bolo značenie. Auto sme zaparkovali pri Bašte Pajštún v Borinke, odkadiaľ sme postupovali popri plote smerom nahor. Zo začiatku sme nie len my, ale aj mladí turisti, mali trochu problém nájsť ten správny smer.

„Poslali nás hore okolo plota a potom vraj máme sledovať žltú značku,“ uviedol mladý muž. Žltá značka sa však vynorila asi až v polovici nášho šľapania cez les.

Zo začiatku máte pocit, že ste skôr na príjemnej prechádzke lesom, ako na túre. Strmšie stúpanie začína až so spomínanou „žltou“. Po ceste sme mali možnosť stretnúť rozličné vekové kategórie – od detí až po dôchodcov a dokonca sa objavili aj takí, ktorí si trúfli na strmý zjazd bicyklom.

Tesne pod zrúcaninou začal terén pochopiteľne prudko stúpať a bolo vidieť skalné časti opevnenia. Na úrovni hradu sa týčilo turistické značenie a tabuľka – Pajštún- 470m.

Tesne pod pôvodnou vstupnou bránou si môžete na informačnej tabuli prečítať čo-to o histórii hradu. Prešli sme portálom, prekonali posledné strmšie prevýšenie a ako na dlani sa nám objavila nádherná panoráma.

Z bývalého hradu je krásny pohľad na malokarpatské vŕšky, za ktorými na juhu môžete pozorovať Bratislavu a „oporný“ zorný bod- Kamzík, a na juhozápade za riekou Moravou Rakúsko. Za bezoblačného počasia možno týmto smerom uvidieť aj Alpy.

„Tam sa pozrite- tam je Záhorská Bystrica, Stupava, Borinka,“ vysvetľuje nám starší pán, vybavený turistickými palicami.

Hraj muzika hraj a ty opekaj

Vo vnútri ruín sa časom vytvorila trávnatá plocha, ktorú turisti obľubujú na piknik, opekanie a relax. Niet preto divu, že aj počas našej návštevy bolo ľudí na Pajštúne omnoho viac, než v okrajových nákupných centrách- našťastie. Rodinky s deťmi, psami, celé partie mladších aj starších nadšencov turistiky.

Opekajú sa špekáčiky, klobásky, kúsok nižšie- v ďalšej časti bývalého hradu sedia mladí v kruhu a hrajú na gitarách. Chýbajú tu už len stany…

„Išli sme dnes na taký menší výlet, lebo Pajštún nie je od Bratislavy ďaleko. Navyše je dnes nádherné počasie a bol by „hriech“ sedieť doma,“ hovorí pani Lucia.

„Taktiež je to tu výborné aj pre deti, lebo spoznávajú aj iný druh kultúry a zábavy, ako je tá tradičná mestská,“ dodáva.

Prostredie zrúcaniny je stvorené na relaxovanie. Stačí, ak máte so sebou deku a v tichom prostredí, odhliadnuc od džavotania detí, si môžete na zemi aj pospať. Jediné mínus sú prípadné kliešte či iní hmyz.

Hrad okrem iného poskytuje priestor aj pre tvorbu fotografií, či už z bývalého interiéru zrúcaniny alebo výhľadu. Pozor však na nespevnené kraje, aby ste miesto rozjímania sa nad prírodou neskončili na chirurgii.

Ak ale nemáte čas zájsť na Pajštún sami, pozrite si aspoň naše video a fotografie, ktoré vám prostredie priblížia.

Výhľad z Pajštúnu
1
Galéria
Pajštún a jeho okolie
24
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM