Tlačové správy

Divná Bratislava?

Bratislavský hrad, Slavín, čí Devín. Miesta, ktoré pozná snáď každý. Čo tak ich vymeniť za niečo nezvyčajné a netradičné? Napríklad za miesta v Starom Meste, o ktorých tuší len málokto?

Ilustračný obrázok k článku Divná Bratislava?
4
Galéria
Zdroj: zazito.ooo

Bohuš Zach z agentúry zazito.ooo nám ukáže netradičné, divné a tajomné miesta nášho hlavného mesta.

Panská 29

Na Panskej ulici 29 sa na fasáde domu nachádza soška zvaná Posmievačik. Jedna z legiend hovorí, že dvaja prešporskí junáci sa zaľúbili do jedného mladého dievčaťa. Tá však bola nerozhodná, že komu sa podvolí, a tak vymyslela súťaž. Vydá sa za toho, kto z nich dvoch skôr postaví dom. Obaja vyhrnuli rukávy, zohnali stavebný materiál a dali sa do práce. Začali stavať na parcelách, ktoré boli blízko seba, aby všetci videli, ako pokračujú a kto vyhráva. A kto vyhral? Šťastný majiteľ s Posmievačikom na fasáde. Dom porazeného je možné nájsť veľmi ľahko, pretože Posmievačik sa pozerá na jeho dom a vysmieva sa mu.

Socha bosorky

Socha bosorky obklopená deviatimi havranmi a nachádza sa na mieste, kde by ste ju určite nehľadali. Priamo pod bratislavským hradom. Vytvoril ju známy sochár Tibor Bártfay, ktorý tak vzdal bosorkám hold koncom 80-tych rokov. Podľa sochára to boli múdre ženy, ktoré poznali liečivé bylinky a zároveň boli šikovnými kuchárkami. Ich jedinou chybou bolo, že sa komusi znevideli, často pre hlúpu, malichernú príčinu, za čo boli následne kruto potrestané.

Kozia ulica

Koziu ulica, ktorá dostala meno podľa toho, že v jej vrchnej časti na konci mesta sa nachádzala brána vo vonkajšom obrannom vale (Palisády), kadiaľ pastieri vyháňali kozy na pastviny.

Panenská ulica

Pôvodne tu boli vinohrady pred opevnením mesta. V polovici 16. storočia bolo na ulici už 44 domov.

Korunovačná cesta Márie Terézie

V Dóme sv. Martina mala korunováciu Mária Terézia. Kapitulská ulica bola vtedy hlavným centrom celých osláv, o čom vždy svedčila aj jej slávnostná výzdoba, ktorá sa pripravovala niekoľko dní. Uličné nerovnosti boli nahradené drevenou podlahou, ktorá bola potiahnutá slávnostnými látkami a všade bolo plno významných ľudí, panovníkov, členov šľachty, ako aj obyvateľov mesta. Niekdajšiu korunovačnú cestu dodnes symbolicky označujú malé „zlaté“ korunky umiestnené v dlažbe.

Sarajevo a George Clooney

Niekdajšie sídlo známeho šľachického rodu Esterházyovcov, ktoré je situované priamo oproti farskému úradu na križovatke s Farskou ulicou, sa už niekoľko desiatok rokov rozpadáva verejnosti a turistom priamo pred očami. Jedno krídlo tohto paláca sa už zrútilo. Väčšina pokusov o jeho záchranu skončila neúspešne. Na druhej strane je tento objekt príťažlivý pre filmárov, ktorí ho s obľubou využívajú na zábery vojnou zničenej niekdajšej Juhoslávie. Práve tu George Clooney vo filme Peacemaker vyšiel na bosniansky dvor svojho známeho neďaleko Sarajeva.

Ruže v Modrom kostolíku

V Modrom kostolíku, čiže v Kostole svätej Alžbety Uhorskej nájdete na viacerých miestach motív ruží. Podľa legendy sa Alžbeta starala o chudobných a vo svojej zástere im vynášala dary a jedlo. V prípade jej ohrozenia, alebo kontroly strážami sa tieto dary v jej zástere premenili na ruže. Motív ruží nájdete na mozaike nad hlavným vchodom do kostola. Na nej je vyobrazenie zázraku svätej Alžbety, ktoré symbolizuje jej náručie, v ktorom drží ruže. Alžbetinu podobu nájdete taktiež na oltárnom obraze. Okrem kostolíka, sochu Alžbety Uhorskej nájdete aj v areáli bratislavského hradu, kde sa v roku 1207 narodila.

Ak by ste chceli na vlastnej koži objavovať netradičné miesta Bratislavy,môžete sa zúčastniť netradičnej escape hry. Objednávať sa môžete na: zazito.ooo.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: zazito.ooo
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM