Nina Táborská Rôzne

Cyklistická prilba môže priťahovať nehody. Cyklokoalícia presadzuje, aby sa cyklisti mohli sami rozhodnúť

Zrušenie povinnosti nosiť cyklistickú prilbu pre všetkých cyklistov mimo obce. To je jeden z návrhov, s ktorým prišlo občianske združenie Cyklokoalícia v rámci pripravovanej novely zákona o cestnej premávke.

Ilustračný obrázok k článku Cyklistická prilba môže priťahovať nehody. Cyklokoalícia presadzuje, aby sa cyklisti mohli sami rozhodnúť
Zdroj: TASR

Združenie presadzuje, aby sa cyklisti mohli sami rozhodnúť, či a kedy prilbu použijú. Argumentujú pritom výskumami, podľa ktorých je jediným jednoznačným efektom povinných prílb zníženie počtu cyklistov.

Prezident združenia Peter Netri vysvetlil, že iba dve krajiny na svete – Austrália a Nový Zéland majú prilbu povinnú všade a pre všetkých. Čiastočnú povinnosť má zavedených zhruba päť percent krajín, týka sa najmä detí. V Európskej únii ide o šesť krajín. Cyklistické veľmoci – Dánsko a Holandsko – s najmenšou nehodovosťou cyklistov povinné prilby nemajú, informovalo združenie.

Nezmyselný stav

Podľa Netriho je súčasný stav, keď je prilba povinná mimo obce, nezmyselný. Cyklocesta mimo obce s vylúčením automobilovej dopravy je oveľa bezpečnejšia ako rušná mestská komunikácia, vysvetlil. Netri upozornil i na to, že prilba okrem toho, že chráni i zvyšuje riziko pádu či nehody.

Vďaka jej zväčšenému objemu môže cyklista zachytiť hlavou prekážku. Podľa Netriho sa tiež ukázalo, že vodiči sa rôzne správajú k cyklistom s prilbou a bez nej. „Ak ste žena bez prilby so sukňou vodiči vás obiehajú bezpečnejšie, ako keď ste v saganovskom drese s prilbou. Prilba môže priťahovať nehody,“ argumentuje.

Prečítajte si tiež: Povinné prilby zapríčinili úbytok cyklistov, chceme túto povinnosť zmeniť, tvrdí cyklokoalícia

„Čo sa týka prílb pre cyklistov zastávame názor, že prilba dokáže zachrániť život a môže byť rozhodujúcim faktorom v prípade nehody,“ reagovala na návrh Cyklokoalície Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra (MV).

Paulenová pripomenula, že medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu novely zákona o cestnej premávke sa skončilo 17. júla a jednotlivé pripomienky ministerstvo stále analyzuje a vyhodnocuje.

Rezort vnútra chce povinnosť nosiť prilbu spísniť

MV SR v novele navrhuje ďalšie sprísnenie povinnosti nosiť prilbu. Tú by podľa jeho predstavy mali mať povinne už aj deti prepravované na cyklosedačke a na bicykli pevne spojenom tyčou s vodiacim bicyklom.

Aj odborník na cestnú dopravu Jozef Drahovský si myslí, že povinnosť cyklistických prílb v zákone nie je nevyhnutná. „Minimálne by som v ňom nechal odporučenie jej nosenia s tým, že poisťovne by to mohli zohľadniť v plneniach poistných udalostí,“ uviedol.

Poisťovne by tak mohli znížiť alebo odmietnuť plnenie pri nehodách, kde absentovala cyklistická prilba. Drahovský argumentuje, že zákonná povinnosť nie je nevyhnutná v prípadoch, kde ide o ochranu voči sebe samému. Na mieste je v prípadoch, keď ide o ochranu druhých, vysvetlil.

„Zvykli sme si u nás prikazovať ľuďom všetko, čo majú robiť, aj to, čo je len v ich záujme. Stále neexistuje povedomie, že človek by sa mal v prvom rade chrániť sám od seba,“ doplnil odborník.

Prečítajte si tiež: Novinka v Bratislave, ktorá poteší najmä cyklistov. Na Trenčianskej pribudol prvý cyklosemafor

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM