Alexandra Húsková Samospráva

Čierne skládky trápia pomaly každú obec, či mestskú časť. Žiadosť o príspevok na likvidáciu však zatiaľ poslalo iba 12 z celého Slovenska

Milióny eur na likvidáciu čiernych skládok mestá a obce zatiaľ veľmi nelákajú. Podľa hovorkyne Environmentálneho fondu Jany Sásfaiovej došlo k dnešnému dňu 12 žiadostí. Majú ešte čas do 17.júla. Na likvidáciu plánuje štát vynaložiť prostriedky vo výške desať miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Čierne skládky trápia pomaly každú obec, či mestskú časť. Žiadosť o príspevok na likvidáciu však zatiaľ poslalo iba 12 z celého Slovenska
Zdroj: TASR

„V tejto súvislosti je však nevyhnutné uviesť, že nejde o nezvyčajný jav. Obce zvyčajne predkladajú žiadosti tesne pred uplynutím termínu podania,“ povedala. O peniaze sa možno uchádzať do 17. júla.

Niektoré mestá a obce sa podľa Únie miest Slovenska obávajú, že pokiaľ by dotáciu nezískali, dostali by nakoniec povinnosť skládky odstrániť aj s konkrétnym termínom. Pokiaľ totiž nie je pôvodca odpadu známy, mala by likvidáciu zabezpečiť samospráva.

„Zo strany ministerstva životného prostredia nás uistili, že cieľom nie je v žiadnom prípade udeľovanie pokút vyplývajúcich z nedodržania termínu pre odstránenie nelegálne uloženého odpadu, ale, naopak, reálne napomáhať pri odstraňovaní čiernych skládok,“ uviedol generálny sekretár únie Marián Minarovič.

V rámci programu Veľké upratovanie Slovenska, ktorým chce envirorezort bojovať proti čiernym skládkam, plánuje štát dať na ich likvidáciu desať miliónov eur. To by malo stačiť na likvidáciu asi 2000 skládok. Výzvu vyhlásil Envirofond v polovici apríla.

Štát preplatí 95 percent nákladov, zvyšných päť samospráva. Financovať sa pritom bude zber, odvoz, uloženie odpadov na legálne skládky, prípadne ich zlikvidovanie v spaľovni. Maximálna výška podpory je 100.000 eur.

„Nezákonne umiestnený odpad ohrozuje najmä životné prostredie. Jednorazová dotácia je možnosťou, ako odstrániť tento stav a tiež skrášliť a vyčistiť pozemky v mestách a obciach,“ povedal výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM