Alexandra Húsková Rôzne

Chcete si pochutnať na výbornej husi? V Slovenskom Grobe bude v sobotu Deň otvorených dverí

Cech husacinárov pozýva v sobotu na 15. ročník Dňa otvorených dverí v Slovenskom Grobe. Osem reštaurácií otvára svoje dvere a za zvýhodnenú cenu môžte ochutnať porciu husi, lokše a kapustu. Po obci vás k podniku prevezie vláčik zadarmo a pripravený je aj program.

Ilustračný obrázok k článku Chcete si pochutnať na výbornej husi? V Slovenskom Grobe bude v sobotu Deň otvorených dverí
Zdroj: TASR

Slovenský Grob je obec vzdialená iba 20 kilometrov od Bratislavy a známa svojimi husacími hodmi. Deň otvorených dverí sa tu koná už po 15-ty krát a je aj symbolom otvorenia sezóny husacích hodov.

Organizátorom je Cech husacinárov, do ktorého je zaradených osem rodinných reštaurácií z obce, ktoré sú otvorené od 10.hodiny do 22.hodiny.

„Počas soboty Slovenský grob navštívi približne tri tisíc ľudí,“ prezradila nám Klaudia Hašková z Reštaurácie Gurmánsky grob. Reštaurácie aj obec privítajú návštevníkov nielen husacími dobrotami, ale aj hudobným programom. V obci bude hrať kapela a podávať sa bude burčiak.

„Každá z reštaurácií Cechu husacinárov má pripravené aj prekvapenia, ako napríklad vyskúšanie výroby lokší“ dodala Klaudia Hašková.

Po zakúpení vstupenky v hodnote 2 eur, môžte obísť všetkých osem podnikov, kde ochutnáte 200 gramovú porciu husi, dva kusy lokší a oblohu. Aby ste lepšie zvládli tieto husacie hody, v obci bude premávať vláčik zdarma, ktorý vás prevezie od jednej reštaurácii k druhej. V tento deň sa na konzumáciu husaciny nemusíte objednávať.

„Deň otvorených dverí je nielen začiatok sezóny, ale aj možnosť pre ostatných, aby ochutnali husacinu v jednotlivých podnikoch a vedeli si tak lepšie vybrať. Každá rodina hus pečie inak, robí iné prílohy… Naša rodina pečie husi v peci na drevo, vďaka čomu majú inú chuť,“ vysvetľuje Klaudia Hašková.

Viete koľko husí je pripravených na nasledujúcu sezónu? Pani Hašková nám prezradila, že okolo tri tisíc husí sa upečie len v ich reštaurácii.

V Slovenskom Grobe je už vyše 100 – ročná tradícia pečenia husí. Do chrumkava upečené husi, lahodná pečienka a slávne grobské lokše sú pripravované podľa prastarých rodinných receptov. Udržanie tejto tradície viedlo aj k založeniu Cechu husacinárov Slovenského Grobu.

Do cechu husacinárov sa združili prevádzky, ktoré majú snahu udržať kvalitu a dobré meno husaciny v Slovenskom Grobe, uvádza sa na portáli Cechu.

Za každou upečenou husou je kus poctivej práce, čo ocenila aj Európska komisia 2006, keď zo 422 projektov z celej EU, Európska komisia vybrala za dodržiavanie tradície husaciny ako najlepší projekt v rámci malého a stredného podnikania.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM