Nina Táborská Rôzne

Archívne zábery: Ako vyzerali prípravy na Veľkú noc kedysi

Veľká noc patrí k najväčším kresťanským sviatkom v roku. Z pôvodného odkazu, zvykov a rituálov sa vo väčšine domácností však zachoval iba zlomok. Pozrite sa, ako vyzerali prípravy na sviatky kedysi.

Ilustračný obrázok k článku Archívne zábery: Ako vyzerali prípravy na Veľkú noc kedysi
Zdroj: TASR

Mnohí z nás dnes vnímajú veľkonočné sviatky skôr ako predĺžený víkend, mladých šibačov a kupačov na Veľkonočný pondelok teší najmä finančná výslužka. Kedysi však dostávali šibači pohostenie a maľované kraslice. „Zdobené vajíčka a teda kraslice, boli typickým darom pre kupačov,“ hovorí etnologička Katarína Nádaská. Ženy začínali zdobiť kraslice už mesiac pred sviatkami.

Mešťania trávili veľkonočný pondelok návštevami rodinných príslušníkov. Polievanie bolo len decentné, šibači používali skôr voňavku. V domácnostiach nechýbali kysnuté koláče a jedlá z vajec. Na západnom Slovensku polievanie nebolo populárne. Jeho rozšírenie prišlo až neskôr, spoločne s ľuďmi z východu.

Na veľkonočný pondelok sa tiež v obciach konala spoločná zábava. Dievčatá doniesli veľkonočné jedlá a mládenci korbáče. „Jeden korbáč mal až dva metre, možno aj viac. Šlo o symboliku. Pýchou každého mládenca bol korbáč plný stužiek. Bola to forma prestíže. Stužky boli totiž dôkazom, koľko dievčat mládenec vyšibal,“ priblížila veľkonočné zábavy etnologička.

Ako vyzerali prípravy na Veľkú noc si pozrite v galérii.

Veľká noc na archívnych záberoch
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM