Správy

Aktivisti požadujú vyhlásenie ostrova Sihoť za prírodnú rezerváciu

Environmentálni aktivisti, organizátori a účastníci podujatia Víkend (nielen) pre Sihoť sú presvedčení, že dlhodobú ochranu ostrova zabezpečí iba jeho vyhlásenie za prírodnú rezerváciu a vytvorenie Národného parku Podunajsko pod správou odbornej organizácie Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti požadujú vyhlásenie ostrova Sihoť za prírodnú rezerváciu
Zdroj: TASR

S touto výzvou sa listom obrátili na Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR a tiež na primátora Bratislavy Iva Nesrovnala.

Aktivisti v liste upozornili, že prírodné zdroje v bratislavských lesoch sú ohrozené nielen v prípade ostrova Sihoť. Vyjadrili preto protest aj proti ťažbe v ďalších lesných oblastiach na území a v okolí Bratislavy.

„Žiadame MŽP, aby vyhlásilo prírodné rezervácie pri vodných zdrojoch v lesoch v oblasti Sihoť, Pečniansky les a Ostrovné lúčky a aby na území dunajských luhov a priľahlých chránených územiach vyhlásilo Národný park Podunajsko,“ uviedli v liste signatári výzvy, medzi ktorými je podpísaný aj bývalý poslanec Národnej rady SR Mikuláš Huba, poslankyňa mestského zastupiteľstva Bratislavy Elena Pätoprstá, Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK či Simona Barborjak, predsedníčka občianskeho združenia (OZ) Hrad Slavín.

Čítajte viac: Ľudia prišli chrániť lesy vlastnými telami

Aktivisti taktiež vyzvali primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala, aby aktívne ako šéf bratislavskej samosprávy vstúpil do konaní o plánoch na ťažbu dreva v rokoch 2016–2025 v rámci lesov na území Bratislavy a požiadal o vylúčenie ťažby v chránených územiach.

„Rovnako ho vyzývame, aby sa zasadil o prinavrátenie štatútu lesov osobitného určenia tým lesom, ktorým bol Lesmi SR odobratý v roku 2015 a zmenený na hospodárske lesy,“ uviedli aktivisti.

Čítajte viac: Mestské lesy otvorili smerom na Kačín včelí náučný chodník

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM